WhatsApp
Yükleniyor...

Web Tasarım

Web tasarım, firmanızın internetteki kurumsal arayüzüdür. Web tasarım, işlevsel yönden kolay kullanımı, sade ve kolay erişilebilir içeriği ile sizin interaktif ortamdaki kimliğinizdir.

Anasayfa Hizmetlerimiz Web Tasarım

Web Tasarım

Web grafik tasarımı,

grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olarak ele alınabilir ama kendi içerisinde ayrı bir dal olarak çok geniş bir alanı işgal etmektedir. Klasik bir grafik tasarımcısı web tasarım alanında çalışmaya başladığında klasik tasarım anlayışının ve alışkanlıklarının yeterli olmadığını kısa süre içerisinde fark edecek ve bu iş için ayrıca tecrübe edinmesi gerektiğinin farkına varması hiç de zor olmayacaktır. Günümüzde sunulan ve üzerinde çalışılan web tasarımlar, bir sanatsal çalışma olmaktan tamamen sıyrılarak kullanıcıları yormadan daha minimalist tasarıma ve kullanıcı dostu olmakla beraber, web sitesinde gezinmeleri için sadeleşme yolunu seçmiştir. Henüz standartlaşmamış olmakla birlikte kendi kurallarını içinde barındırır.

 

Web standartları

Web standartları, değişik web sayfası görüntüleme cihazlarının, web sitesi içinde sunulan bilgileri aynı şekilde kullanıcıya göstermesine yardim eden bir takım yazılım teknolojileri toplamına verilen isimdir. Web standartları sayesinde, sunulan bilgi, elektronik ortamda web tarayıcıları tarafından görüntülenebilir hale geliyor.

Web dünyasının ana dilleri HTML (Hyper Text Markup Language) ve CSS (Cascading Style Sheets). Bu standartlar web masterlara bir sayfanın nasıl kodlanması gerektiğini göstermenin yanı sıra İnternet tarayıcılarına bir sayfanın kullanıcıya nasıl görünmesi gerektiğini söyleyen bir takım kuralları içinde barındırıyor.

World Wide Web Consortium (W3C), Web ile ilgili tüm alanlarda araştırmaları yöneten ve standartları geliştiren ticari kurumlar ve eğitim kurumlarının konsorsiyumudur.

Ana kurallar

Erişebilirlik

Web standartları, bazı erişebilirlik kurallarını içerdiğinden, web sitesi kodlama standartlarını uygulayan bir web sayfası, erişebilirlik ve web sitesinin düzgün görüntülenmesi yolunda doğru bir adım atmış olacaktır.

Doğru görüntülenme

Eğer sunum ve bilgiyi, yeni geliştirilen CSS kuralları ile ayırırsanız, sunulan bilgi, herkese ve her cihaza ulaşabilecektir. Kullanıcı, ister bir bilgisayar isterse cep telefonu tarayıcısı ile aynı bilgiye sorunsuz bir şekilde ulaşabilecek ve bilgiyi dijital ortamda doğru olarak görüntüleyebilecektir.

Likit tasarım

Basit anlamda, tarayıcı ekranı genişleyip daraldıkça ona uygun olarak genişleyip ya da daralan tasarımlara verilen ad.

Hızlı yüklenme

CSS ile geliştirilen bir web sayfası ile tablo kullanılarak yapılmış bir web sayfası arasındaki boyut farkı yüzde 25 ile 50 arasında değişmektedir. Hızlı olduğunu düşündüğünüz bir web ana sayfasını bilgisayarınıza kayıt ederek ve boyutuna bakarak bunu daha iyi ayırt edeceksiniz.

Düşük bant genişliği kullanımı

Web sayfalarınızı barındıran yer sağlayıcı şirket, kullandığınız İnternet trafiğine orantılı olarak aylık para talep edebilir. Eğer web standartları ile hazırlamış olduğunuz sayfaların boyutu küçük ise, web siteniz daha düşük bir İnternet trafiği oluşturarak size ya da müşterinize para tasarrufu sağlayacaktır.

Arama motorlarında sıralama

Web sitenizin tasarım ve görünümünü değiştirmeden, daha fazla ve kaliteli ziyaretçiyi web sitenize çekebilmeyi; arama motoru optimizasyonu ile sağlayabilirsiniz.

Optimize edilerek oluşturulmuş web sayfaları ile arama motorlarında ilk sıralarda yer almanız mümkün olabilir.

Arama motorlarının mantığını bilmeniz önemlidir. Örneğin; google, harika olduğunu düşündüğünüz flash altyapısı ile geliştirilmiş web sitenizin içerisinde sadece text tabanlı arama yaparak indekslemeye çalışacaktır. Flash altyapısı ile yapılan web sitelerinin içeriğinde bulunan yazılar arama motoru robotları tarafından okunamadığından sayfalarınız google vb. arama motorları tarafından listelenemeyebilir. Fakat flash altyapısı kullanılan bir web sitesinin html kodunun içindeki meta etiketi (meta tag) ve anahtar kelimelerini (key words) girerseniz sadece bunlar göz önünde bulundurularak indexlenecektir.

Google flash altyapısı ile yapılmış web sitelerinde artık dinamik metin (dynamic text) okuyabilmektedir. Web sayfalarınızı statik metin (static text) yerine dinamik metin ile inşa ederseniz bulunabilirliğiniz artacak ve bu da sizin yararınıza olacaktır.

Bakım kolaylığı

Güncel kodlama sistemleri ile geliştirilen bir web sitesinde bilgi ve sunumun ayrılması sayesinde; eğer site içinde, sitenin tümünü etkileyecek bir değişlik yapılması gerekiyorsa, CSS dosyası üzerinde yapılacak bir düzenleme ile tüm siteyi etkileyecek bir değişim gerçekleştirilebilir. Bu şekilde her bir sayfayı tek tek düzenlemek yerine tek bir dokunuş ile sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Stratejik Aşamalar

İletişim

Reklam ajansı ve şirket arasındaki iletişimdir. Bu süreçte işletme nereye ulaşmak istemektedir, beklentileri nelerdir, kurum renkleri, yazılımsal eklemeler, kurum kimliğine uygun tasarım yapısı, iletişim kanalları vs sorgulanır.

Araştırma

Şirketin beklentileri ile sektördeki rakipler karşılaştırılır. Araştırma içeriği; web sitesinin global veya yerel pazarda işletmeyi rakipleri karşısında birçok anlamda güçlendirecek iletişim altyapısının hazırlanması olacaktır.

Planlama

Web sitesinin menü yapısı, kategori yapısı, galeriler, bilgiler, yazılımlar gibi maddeleri içeren site haritası çıkartılır. Web sitesinde kullanılacak tüm içerikler, ziyaretçi eğilimleri ve gezinme hareketleri baz alınarak oluşturulmalıdır.

Geliştirme süreci

Planlama aşamasındaki site haritasında belirlenen maddelerin detaylandırılması, ziyaretçiler için geliştirilmesidir.

Tasarım

Grafik tasarım kural ve uygulama metotlarının, yazılım tekniklerine ve şirketin kurum kimliğine uygun olarak hazırlanmasıdır.

Panel yönetimi

Tasarımı ve yazılımı tamamlanan web sitesinin veri girişleri kontrol paneliyle sağlanır. Bütün veriler eksiksiz yüklenerek bir sonraki test aşamasına hazırlanır.

Testler

Görsel ve yazılımsal hatalar şirketin imajını olumsuz etkileyeceği için son kontroller titizlikle yapılmalıdır.

  • Tasarım ve kodlama entegrasyonu kontrolü
  • Sayfa açılış hızı
  • İçeriğinde kullanılan materyal yapısı
  • İnternet tarayıcıları (browser) uyumu
  • Cihaz (smartphone, tablet) uyumu
  • Kodlama hata testleri
  • Retina ayarları (Yüksek çözünürlüklü cihaz uyumluluğu)
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) uygunluğu
  • Font, İcon Kullanımı veya CSS Sprite
  • W3C Testi (HTML5 Doğruluk Testleri)
  • SitemapXML Ayarları
  • Güvenlik testleri Web sitesi içeriğinde kullanılan modüller, görseller, eklentiler gibi yazılımların düzgün çalıştığının onayını almak için testlere yüksek oranda ihtiyaç vardır.

Lansman

Tüm aşamalardan geçtikten sonra web sitesini yayına açılması ve tanıtılması.

Teknik destek

Web sitesinin yayına açıldıktan sonra kullanılan yeni görsellerin (boyut, ölçeklendirme, renk/ışık yeterliliği, doğru görsel seçimi) uygunluğunun kontrolü, arama motoru optimizasyonu (SEO) geliştirmeleri, internet reklamları stratejilerinin belirlenerek hayata geçirilmesi, kullanıcı eğilimlerine göre olası yazılımsal eklemeler gibi ihtiyaçlarla şekillenir.